אפר
2020
חלה קלאסית מושלמת
לבלוג יש זמן משל עצמו. זמן שמתקדם מהר עם ההשתנות של האינטרנט אבל גם נעצר שוב ושוב על אותו הרגע. יש מתכונים (למשל עוגת השזיפים) שכתבתי לפני מיליון שנה ואנשים עדיין חוזרים אליהם. יש ימים שבהם אני נופלת אל תוך חור של הזמן. אני מקבלת איזו שאלה לגבי עוגת השזיפים, נכנסת רגע לבדוק, ופתאום מכות בי המילים והסיפור שסביב המתכון. מילים של מישהי כל כך אחרת ממי שאני עכשיו.
אני תמיד צריכה רגע לנשום ולשתות כוס מים לפני שאני מסוגלת להתמודד עם הקריאה בטקסטים ישנים. לא רק כי יש לי ביקורת על הסגנון ועל המתכונים עצמם, אלא גם כי הבלוג הוא אחד המקומות שבהם אני קיימת. יש הרבה רסיסים של עצמי מכל מיני תקופות במקום הזה. וצריך הרבה סבלנות וחמלה כדי להיות מסוגלת לפגוש פתאום את עצמך של גיל עשרים וקצת ולא להתעצבן עליה או להתבייש בה.
ועכשיו, השבוע הזה שנמתח עד בלי סוף דווקא גורם לי לשמוח שלבלוג יש זמן משלו. כל כך הרבה כאוס ואי ודאות שסוגרים מכל עבר, וההסתגרות בבתים והקריסה של השיגרה וכל החוקיות של העולם כפי שאני רגילה להבין אותו.
אז אני מדמיינת משהו על מישהי שתיכנס לפוסט הזה עוד שנה, או עוד שנתיים, או עוד עשור, סתם כי היא תחפש מתכון לחלה.
היא לא תכיר אותי שאני עכשיו, בסוף חודש מרץ אלפיים ועשרים. אישה מודאגת. אישה שמתעוררת בלילה וקוראת חדשות חמישים פעם ביום. ואני אזמין אותה אל המטבח שלי ואספר לה שפעם, לפני שנים רבות, הייתה מגיפה של וירוס קורונה בעולם. וזה שיתק את כולנו. לא היו גנים ולא הייתה עבודה ואנשים היו ספונים בבתיהם. והיינו ככה, מבולבלים, מיואשים. לרגעים אטומים. פחדנו למות ופחדנו שאחרים ימותו. פחדנו מפרנסה. פחדנו להשתגע. וכל הזמן הזה לא יכולנו לראות שזו תקופה וגם היא תעבור, כי נמחקה לנו לחלוטין תחושת הזמן. אז ניסינו לסמן לעצמנו מטרות קטנות. בראשון לשטוף את הרצפות. בשני לסדר את הבובות. בשישי לאפות חלות.
פיזרנו לעצמנו פירורים של מאפים כמו עמי ותמי שפיזרו ביער. חיפשנו דרך לחזור אל העולם שלנו המוכר.
***
אז איך אופים חלה?
המתכון הזה הוא מתכון החלות הקבוע שלי, שאני לא זזה ממנו כבר כמעט שלוש שנים. יש לי עוד כל מיני חלות (טבעוניות, בריאות יותר, עם תוספות מעניינות) אבל זה המתכון הכי בסיסי וטוב. הכנתי הרבה מאוד חלות לאורך השנים, וזה המתכון שאני חוזרת אליו הכי הרבה. קיבלתי אותו מנופר, שכנה ישראלית מהארלם שאפתה לי חלות מדהימות ישר אחרי הלידה, ומיד ביקשתי שהיא תכתוב לי איך הכינה.
מעבר למתכון וליחס הנכון בין רטובים לבין יבשים, ההבדל בין חלה אוורירית שחוטי הבצק שלה נמשכים כשאתם בוצעים אותה לבין חלה כבדה ודחוסה הוא הרבה פעמים עניין של אופן ההכנה: לישה נכונה, עיצוב נכון, ומנוחה טובה בין שלב לשלב שמאפשרת לבצק לתפוס גובה ואוויר. אז הנה כל ההסברים שלי. אומנם מדובר כאן ברשימה ארוכה, אבל אלו דגשים חשובים שלמדתי בשנים רבות של אפייה ואני בטוחה שישפרו את האפייה שלכם מאוד.
כמה טיפים חשובים חשובים:
לישה. לישה ארוכה היא המפתח לרוב המאפים הטעימים. היא מאפשרת לחוטים של הגלוטן להתפתח בבצק וגורמת לרצועות החלה להראות לכידות ויפות ולא מלאות קרעים. כדי ללוש ממש הרבה זמן אפשר להעזר במיקסר עוצמתי שמתאים לבצקים ולהפעיל אותו על עשר דקות, או לשים קצת מוזיקה וללוש ביד. לי אין מיקסר ואני ממש אוהבת ללוש ביד. זה נשמע מפרך ומעצבן אבל האמת היא שזו תנועה רפיטטיבית ומרגיעה, בעיקר כשזה עם מוזיקה ועם אוירה של סופשבוע. אני מקפידה על לפחות עשר דקות לישה עמוקה, שזה אומר שלושה או ארבעה שירים של ליזו בפול ווליום. זה סוג של אימון כושר שבסופו אפשר להכניס את השבת.
התפחה ראשונה. ההתפחה הראשונה היא הזמן שבו אתם מכסים את הבצק ונותנים לו לנוח ולשמרים לעשות בו קסמים עד שהוא מכפיל את נפחו. ההתפחה הזו לוקחת בין שעה וחצי (ביום חם ולח במנהטן) לארבע שעות (בחורף ירושלמי במטבח קריר). אם אתם צריכים יותר מארבע שעות (למשל, אם תכננתם לאפות רק הרבה יותר מאוחר באותו היום, או למחרת, תעשו את התפיחה במקרר. הקור מאט את פעילות השמרים, וגורם לבצק לעלות בקצב מדוד ולא להשתגע או להחמיץ. כתבתי על זה כבר במתכון עוגת השמרים, אבל חשוב מאוד בשלב הזה להתפיח את הבצק בצורה שבה הוא מוגן, כי אחרת הוא יתייבש וייצר עליו קרום שיפגום בלישה ובמקרם של השלב הבא. אני הכי אוהבת לעבוד עם קערה מזכוכית (שגם קל לנקות אחר כך) ולסגור אותה בניילון נצמד. זה יוצר סוג של חממה קטנה בתוך הקערה שלכם עם המון חמימות ולחות שעושות טוב לבצק. אפשר גם לכסות את הקערה במגבת, אבל מניסיוני זה לא שומר על הלחות באותו האופן. יש לי בבית גם קערה מסוג פיירקס שהגיעה עם מכסה פלסטיק שסוגר אותה, וזה עובד בצורה מדהימה.
להוסיף תמיד מים אם צריך וקמח אם צריך. בכל מתכוני השמרים שלי אני מקבלת תגובות מאנשים שמתוסכלים מזה שאני נותנת כמויות של בערך ואומרת שתוסיפו עוד קצת מים אם הבצק יבש. הסיבה לזה היא לא שאני לא מודדת כמויות או מסתירה מכם את סודות האפייה שלי, אלא שחלק מהיופי באפייה היא שהיא תמיד מושפעת ממזג האוויר ומסוגי הקמח שיש לכם, ולכן צריך להרגיש את הבצק ולראות אם הוא הולך לכיוון דביקי או לכיוון יבש. בימים שמצב האוויר יותר לח תצטרכו פחות מים, ובימים יבשים יותר. יש גם שונות גדולה מאוד בין סוגי הקמחים שכל אחד משתמש בהם, גם אם הקטגוריה "קמח לבן" נראית לנו די אחידה. הבצק שלהם יתנהג אחרת לפי כמה טרי הקמח שלכם, מאיזו תערובת הוא, וכמה זמן הוא שכב לכם בארון.
לא להגזים עם הקמח. אז כן, באופן כללי בחלות צריך להרגיש את הבצק ואם הוא דביק מידי לשים קצת קמח, אבל חשוב לא להגזים. כשהכנתי עם החלה הזו עם אביתר וחברות שלו (בנות שלוש) קלטתי שהכל דביק להם מידי ומתסכל והם צריכים עוד המון המון קמח כדי להצליח לעבוד עם הבצק הזה. התוצאה הייתה בצק שהוא אומנם יותר ידידותי לפעוטות שעדיין לומדים להזיז בצק, אבל דחוס וקשה ולא מספיק אווירירי וטעים. אני חושבת שהרבה פעמים כשנדמה לכם שצריך להוסיף קמח בעצם מה שצריך זה לתת לבצק קצת לנוח, או ללמוד איך ללוש אותו בלי שהכל ידבק אל היד. לפעמים עוד לישה דווקא מורידה את דביקות הבצק כי היא מחזקת את הגלוטן ואת אחידות הבצק.
תפיחה שנייה. התפיחה השניה היא זו שבה החלה מקבלת את מלא הגובה שלה שניה לפני האפייה. בשלב הזה אני מכסה את החלות במגבת ונותנת להן לנוח במקום חמים. צריך לתת לתפיחה השנייה מספיק זמן כדי שהבצק יספיק לתפוס גובה. ככל שתלכו על חלות קטנות יותר (אני מאוד אוהבת חלות קטנות לשבת) צריך פחות זמן לתפיחה השנייה.
אפייה. אחרי שנים של אפיית לחמי שאור (כן, אני יודעת שאני עוד חייבת לכם מתכון, זה פשוט לוקח המון זמן) התרגלתי לאפות דברים הרבה זמן ולשאוף לקראסט לחם עבה ומודגש. חלות צריכות ללכת דווקא אל הכיוון ההפוך. תאפו את החלה עד שהיא שחומה מבחוץ, אבל שימו לב שאתם לא מייבשים אותה. חלה לא צריכה להגיע למצב שהקשה שלה מאוד קשה. זמני האפייה כמובן משתנים לפי הצורה שבה עיצבתם את החלה, גודלה, וסוג התנור שלכם, אבל הצבע של החלה הוא האינדיקציה הכי טובה. תראו שהיא שחומה-זהובה ויפה, ומיד תוציאו.
הקפאה והפשרה. אחת הסיבות שאני אוהבת להכין כמה חלות קטנות היא שאם עובדים נכון עם החלות אפשר להקפיא ולהפשיר והן שומרות על הטעם ועל הטריות שלהן. כמות הבצק שכתבתי כאן מספיקה לי לארבע חלות קטנות שאני מקפיאה ומפשירה בשביל ארבע ארוחות שישי של המשפחה הקטנה שלנו. חשוב לתת לחלות להתקרר לחלוטין כשהן מכוסות במגבת, כדי שלא יתייבשו, ואז כשהן בטמפ' החדר לעטוף היטב בנייר אלומיניום ובשקית ולשים במקפיא. אני שונאת מאפים מופשרים עם טעם של פריזר, אז אני ממש מקפידה לעטוף גם בנייר אלומיניום וגם בשתי שקיות ניילון שקושרת היטב. כשמגיע הזמן לאכול את החלות אני נותנת להן רבע שעה מחוץ לפריזר כשהן מכוסות בנייר האלומיניום ואז רבע שעה בתנור עם נייר האלומיניום. זה מונע מהחלה לעבור אפייה ארוכה ולקבל מרקם של טוסט. אחרי כל זה אני מסירה (בזהירות, הוא רותח) את נייר האלומיניום ונותנת לחלה עוד חמש דקות בערך בלי שום כיסוי בתנור לא מאוד חם. בדרך כלל זו ההפשרה הטובה ביותר לחלות.
שמרים. כתבתי על זה לא פעם במתכוני השמרים שלי – אין על שמרים יבשים. השמרים הטריים שנמכרים בדרך כלל בסופר בחבילות קטנטנות או בקוביות (ונקראים גם "שמרית") יקרים בהרבה ושורדים הרבה פחות זמן. אני משתמשת רק בשמרים יבשים, שקונים בכמות גדולה ושומרים בצנצנת במקרר שנים. הם מאוד עמידים ולא מתקלקלים, ונשארים איתכם לכל זמן שבו יבוא לכם לאפות משהו עם שמרים. שזה בערך כל יום בתקופה הזו. נראה לי שבמיוחד בתקופה שבה יוצאים פחות מהבית ומצטיידים במזון כדי להימנע מקניות תכופות, כדאי לעבור לשמרים יבשים שישרתו אתכם המון זמן ויחסכו זמן ותכנון מראש וכסף.
עיצוב החלה. יש הרבה טיפים טובים לעיצוב חלות ברשת, החל מהסרטנים המהממים של חן וכלה בטיפים טובים שרחלי העלתה. הדברים שעבדו לי הכי טוב לאורך השנים הם:
1. לקחת את העיצוב ברצינות. זה נשמע אולי מובן מאליו אבל עד שלא קראתי את זה בספר של אורי שפט לא חשבתי עד הסוף על כמה חלק גדול מהחגיגיות והשמחה שבחלה היא המראה שלה. לפעמים אנחנו מגיעים לשלב של קליעת החלה עם מעט סבלנות והשראה, כי כבר התעסקנו בבצק וכבר בא לנו לנגוס במשהו חם, אבל צריך לקחת רגע להנות ולכבד את העיצוב עצמו. לשחק עם צבעים וקישוטים, לנסות צורות שונות, ובעיקר לחכות בסבלנות כשהבצק מתרגל אל הצורה. אם הבצק ממש לא משתף איתכם פעולה, תנו לו רגע לנוח. קחו את הזמן עם זה ותבינו שהקליעה היא לא זבנג וגמרנו.
2. חשוב לתת לבצק שלכם לנוח בין שלב לשלב של העיצוב. זה בגלל שהוא מתרגל לצורה ומפתח את הסיבים היפים שבלעדיהם כל הצמה נקרעת. בדרך כלל קודם כל מגלגלים כדורים, נותנים להם רגע לנוח, ואז מגלגלים מהם נחשים שאפשר לקלוע, ונותנים גם לרצועות לנוח לפני הקליעה. עכשיו, כשקראתם את המשפט הזה, תקראו אותו שוב ותנסו להיזכר אם אי פעם באמת נתתם לרצועות רגע לנוח. בדרך כלל לא. אבל הזמן מנוחה הזה קריטי בשביל שהבצק יפתח את האלסטיות שלו ולא יקרע.
3. אם הלכתם על חלת צמה ישרה, לדחוף את הצופציקים שבקצה הצמה מתחת. הם תמיד לא יוצאים אסטטים וקיפול קטן שלהם מתחת לצמה יגרום לצמה כולה להראות הרבה יותר טוב.
4. עוד טיפ חשוב שקראתי אצל אורי שפט הוא אחרי שיוצרים את הרצועות או ה"נחשים" של הבצק לפדר אותם במעט קמח. אני עושה את זה במסננת דקיקה שאני משתמשת בה גם לתה או לפיזור של אבקת סוכר מעל מאפים. העובדה שכל רצועה מוגנת בקצת קמח גורמת לרצועות להראות יותר מובחנות זו מזו אחרי הקליעה והאפייה, מה שגורם לצורה הסופית להראות הרבה יותר יפה.
5. כדי שהצורה תהיה יפה צריך להתחיל מעיגולי בצק שווים בגודלם. אפשר לנסות לעשות את זה לפי העין, אבל האמת היא שאין כמו משקל ביתי פשוט כדי ליצור חלות יפות באמת. אני שוקלת את הכדורים ובודקת שכולם באותו משקל, מה שמאפשר לרצועות להיות שוות ומאוזנות ולכל החלה להראות טוב יותר. בעיקרון אני דוגלת במינימליזם במטבח (אין לי אפילו מיקסר או מעבד מזון), אבל משקל קטן זה דבר זול ופשוט שלא תופס כמעט שום מקום, ומשדרג מאוד את חווית האפייה הביתית. אם אתם אופים הרבה אני ממליצה לא לוותר עליו. הבונוס, אגב, הוא שכשמוסיפים כל פעם רכיבים לקערה שכבר מונחת על המשקל לא צריך לשטוף את כלי המדידה (כל שטיפת כלים היא מבחינתי סיוט). המשקל שיש לי הוא הסוג הפושט הזה, והוא משרת אותי נאמנה כבר שבע שנים.
6. הצורה הכי קלה שתמיד תמיד עובדת היא צורת העיגול שצילמנו כאן, ולכן אני ממש ממליצה למי שלא מומחה בחלות להתחיל ממנה. חוץ מזה, החלה העגולה קשורה למסורת של ראש השנה ולתחושה שהזמן עובד על מעגליות, וזה מסוג המחשבות שמאוד טובות לי כרגע. הצורה העגולה היא פשוט צורה שאי אפשר לפשל בה, כל החלות יראו בה יפות והיא ממש קלה להכנה. יש כאן תמונות של כל השלבים.
קודם כל מגלגלים שני כדורים
אחר כך שתי רצועות, ואז עושים איקס ומלפפים אותן זו בזו.
ואת כל הבורג הזה מגלגלים סביב עצמו לעיגול
החלות שצילמנו כאן לא באמת נעשו לגמרי לפי ההוראות. לא חיכיתי מספיק בין גלגול העיגולים לבין הרצועות, ובסוף כפי שניתן לראות בתמונות הרצועות כן קצת קרועות ולא יפות ומגובשות. החלה הסופית יצאה יפה בכל זאת, כי הצורה הזו של העיגול מאוד סלחנית לכל סוגי השגיאות.
ואחרי שקראתם את כל זה – מתכון.
חלה קלאסית מושלמת (הכמות טובה לשתי צמות גדולות או לארבע חלות עגולות קטנות יותר)
- 840 גרם קמח לבן (6 כוסות)
- 10 גרם שמרים יבשים (כף אחת)
- 370 גרם מים (שתי כוסות, אבל תתחילו עם פחות)
- 10 גרם מלח (כף אחת)
- 60 גרם סוכר לבן (שש כפות)
- 50 גרם שמן קנולה או תירס (רבע כוס)
- 2 ביצים
שלבי ההכנה:
1. מערבבים בקערת הלישה הגדולה כוס וחצי מים, את השמרים ואת הסוכר. נותנים לשמרים רגע להתחיל לעבוד.
2. מוסיפים את הקמח, המלח, השמן והביצים בזה אחר זה, ולשים. אפשר להוסיף את שאר המים לפי הצורך, לא חייבים להגיע לשתי כוסות מים שלמות.
3. לשים הרבה מאוד זמן, לפחות עשר דקות נמרצות.
4. סוגרים את הקערה בניילון נצמד או מכסה פלסטיק בשביל תפיחה ראשונה. זה לוקח בין שעה לארבע שעות. אפשר לראות שהבצק הכפיל את נפחו.
5. לשים את הבצק שתפח בתנועות חזקות, מוציאים ממנו את כל בועיות האוויר ומגמישים אותו בתנועה.
6. בעזרת משקל מטבח קטן, מחלקים את הבצק לארבע חתיכות ואז לשמונה. מגלגלים מכל חתיכה עיגול ונותנים לו רגע לנוח.
7. מגלגלים מכל עיגול בצק רצועה ארוכה ואחידה. אם היא לא גמישה או נקרעת נותנים לה רגע לנוח. מכסים בינתיים את כל עיגולי הבצק שכרגע לא משתמשים בהם במגבת. לוקחים שתי רצועות ומפדרים כל אחת מהן בקצת קמח. מסדרים אותן זו על זו בצורת איקס.
8. מעבירים אותן אחת על השניה כך שנוצרת צורת בורג.
9. מגלגלים את הבורג בעדינות לספירלה, כך שנוצרת צורת עיגול.
10. מכסים את החלות במגבת לתפיחה שניה של חצי שעה לפחות.
11. מערבבים ביצה ומברישים בה את החלות. בוזקים מלמעלה פרג, שומשום, קצח או כל מה שבא.
12. אופים בתנור בחום 180 מעלות למשך בערך 20 דקות, עד שהחלות זהובות ושזופות אבל לא קשות וממש לא טוסט. מצננים אותן על גבי רשת כדי שיתקררו בו זמנית מלמעלה ומלמטה. אחרי חמש דקות מכסים במגבת כדי שלא יאבדו את רכותן.
הבצק הזה אגב, כמו שהוא ובלי שינויים, מתאים להכנת די הרבה עוגות שמרים. אפשר למלא אותו בנוטלה ולפזר אגוזים, או לרדד מלבן, למשוח בחמאה, לפזר סוכר, קינמון וצימוקים, ולגלגל רולדה. יוצאת עוגת שמרים מפנקת, ביתית ונורא פשוטה.
אפשר לחלק את הבצק לשני גושים ולהקדיש חצי לחלות וחצי לעוגות. זה מה שאני הייתי עושה.
אני מקווה שכולכם בריאים עכשיו בגוף ובנפש, ושומרים על עצמכם בכל האופנים שבהם אפשר. יום אחד גם זה יעבור.
אם הכנתם את החלות תעלו תמונות לעמוד שלי בפייסבוק או תייגו אותי באינסטגרם – זה ממש כיף לראות את המתכונים שלי בכל מיני מטבחים.
עינב קוצר
1 באפריל 2020 at 13:21 (5 שנים ago)היי עלמה, תודה רבה! תמיד כיף לקרוא!
איך הבצק הזה מגיב לשינויים של הקמח לקמח בריא יותר?
תודה!
עלמה
1 באפריל 2020 at 16:07 (5 שנים ago)במה את מתכוונת לבריא יותר?
אם את משתמשת בקמח מלא הייתי ממליצה על לשלב חצי חצי (חצי קמח מלא וחצי לבן רגיל) ואז בזמן הלישה לשים קצת יותר מים כי הקמח המלא סופח קצת יותר מים.
נעמה
23 באפריל 2020 at 12:41 (5 שנים ago)עשיתי פעם אחת, והוצאתי מהכמות שתי חלות קטנות ועוגה אחת, שמרחתי בה פשוט ממרח נוטלה. יצא מדהים!
שאלה – יש דרך להקפיא את הבצק אחרי או לפני ההתפחה, לשמור בפריזר ולאפות כשצריך?
עלמה
25 באפריל 2020 at 4:13 (5 שנים ago)איזה כיף לשמוע!
האמת שאני לא אוהבת בכלל להקפיא בצק שמרים שכבר עשיתי, אבל אני יודעת שיש כאלה שעושים את זה. זה מעולם לא יצא לי טוב…
אפשר פשוט להכין פחות בצק או לתת עוגה אחת לשכנים
נטע
27 במאי 2020 at 21:58 (4 שנים ago)עלמה יקרה, את מקסימה והכתיבה שלך והתמונות גורמות לי הרבה פעמים לחייך. לראשונה קראתי את פוסט החלות ואכין אותו לשבועות, בנחת ועם תשומת לב. ממש כמו שאני הייתי רוצה לעצמי, אחרי כל יצירה קצת לנוח ולנשום:) שיהיה חג שמח וטעים, נטע
עלמה
6 ביוני 2020 at 16:04 (4 שנים ago)תודה, איזו תגובה כיפית
נטלי
2 באפריל 2020 at 8:04 (5 שנים ago)וואו איזו חלה יפה! כמה יפה את כותבת. אני תמיד צוללת אל תוך הפוסטים שלך וקוראת אותם לאט, מקפידה לא לפספס אף מילה מרוב שהם יפים. את נפלאה. אוהבת אותך ♥
עלמה
3 באפריל 2020 at 6:38 (5 שנים ago)תודה רבה נטלי יקרה. עשית לי טוב. אני מקווה שגם התקופה הזו תעבור
בר
2 באפריל 2020 at 10:05 (5 שנים ago)הי עלמה
תודה על הפוסט המרגש והמתאים לימים אלה… לגבי עוגת השזיפים, גם אני נכנסת לשם עדיין אבל מאד חסר לי הסרט הנפלא שהיה שם בלינק. או אולי זה בעוגת שזיפים אחרת, הלינק מודיע שזה לא מחבר יותר ושהסרט הורד.
סיגל
2 באפריל 2020 at 13:40 (5 שנים ago)הי עלמה,
תודה על הפוסט הממש מפורט!
ומזל טוב לסיום הדוקטורט 🙂
יש מצב להחליף את השמן קנולה לשמן זית עדין?
עלמה
3 באפריל 2020 at 6:38 (5 שנים ago)כן, אפשר בכיף שמן זית, ואפשר גם חמאה מומסת. כתבתי כאן את המתכון הכי פשוט ובסיסי, שאפשר להעשיר לפי מה שיש בבית
אלעד
3 באפריל 2020 at 4:04 (5 שנים ago)מתכון מהמם.
שאלה: האם בשמן את מציינת קנולה או תירס ולא חמניות מסיבה כלשהי, או שהכוונה היא פשוט לשמן צמחי ניטרלי כלשהו?
תודה רבה!
עלמה
3 באפריל 2020 at 6:37 (5 שנים ago)כן, כל שמן צמחי הכי פשוט שיש בבית יעבוד כאן
לירון
3 באפריל 2020 at 9:17 (5 שנים ago)התגעגתי
אני נהנת מכל הגרסאות שלך את עצמך לאורך השנים
עכשיו זה זמן טוב לקבל באהבה את כל מי שהיית ותיהיי.. אין לנו הרבה מעבר לעצמנו בימים אלו
עלמה
3 באפריל 2020 at 23:17 (5 שנים ago)תודה רבה. זו אמירה יפה, ובעיקר נכונה בתקופה כזו. לאהוב את עצמנו כי זה בעיקר מה שיש…
אירית האוזנר
3 באפריל 2020 at 13:57 (5 שנים ago)אם משתמשים עם חמאה- מה הכמות?
עלמה
3 באפריל 2020 at 23:17 (5 שנים ago)אותו נפח בחמאה מומסת, כלומר רבע כוס חמאה מומסת
מיכל
3 באפריל 2020 at 14:57 (5 שנים ago)איזה מלכה את בדיוק תהיתי השבוע על האפשרות להכין מהבצק גם עוגת שמרים ! והטיפים להפשרה בכלל אוצר 💗
תודה
עלמה
3 באפריל 2020 at 23:15 (5 שנים ago)תודה רבה! אגב אם מכינים עוגת שמרים אני ממליצה אחרי האפייה להרטיב אותה בסירופ סוכר. רבע כוס סוכר שמוממסת ברבע כוס מים רותחים. שופכים על העוגה ישר כשהיא יוצאת מהתנור וזה שומר על לחות.
הדס
3 באפריל 2020 at 19:57 (5 שנים ago)היי עלמה! תודה רבה, למה הכוונה-נותנים לשמרים רגע להתחיל לעבוד? כמה זמן זה?
עלמה
3 באפריל 2020 at 23:14 (5 שנים ago)בערך חמש דקות
תמר
4 באפריל 2020 at 0:06 (5 שנים ago)תודה על המתכון! את חושבת שיעבוד עם קמח כוסמין לבן? זה כל מה שיש לי בכמות גדולה, כחמישה בו יותר חלבון, וזה קריטי לי כצמחונית עם גנטיקה של סוכרת.
עלמה
4 באפריל 2020 at 1:08 (5 שנים ago)כן! לגמרי
תמר
6 באפריל 2020 at 11:50 (5 שנים ago)יצא מהמם, תודה!
עלמה
7 באפריל 2020 at 4:49 (5 שנים ago)איזה כיף לשמוע! תודה שחזרת לעדכן!
יוסי
5 באפריל 2020 at 2:02 (5 שנים ago)סליחה..
כחרדי שמכור לבלוג שלך..
נא לא לכתוב "אפייה בשבת", זה צורם לעין וניתן לשינוי בקלות.
תודה על ההבנה
עלמה
5 באפריל 2020 at 18:43 (5 שנים ago)הי יוסי, תודה על התגובה. כתבתי "בשבת לאפות חלות" למרות שנכון יותר להגיד "לשבת לאפות חלות", פשוט בגלל שזה יושב יפה יותר עם המשקל של המשפטים לפניו. אני משנה את זה ל"בשישי" כדי שיהיה יותר הגיוני
משה
6 באפריל 2020 at 3:54 (5 שנים ago)מבחינה תחבירית זה לא נכון לכתוב "לשבת לאפות חלות" אלה שני פעלים ברצף, לכל פועל צריך להיות מילת יחס משלו, מאחר ששני הפעלים לא מביעים רעיון אחד הם לא יכולים להחשב כנשוא מורחב.
יוסי
17 באפריל 2020 at 0:48 (5 שנים ago)היי!
תודה על התגובה לתגובה ועל ההתחשבות..
ד"ש לאבנר ולאביתר:-)
עלמה
17 באפריל 2020 at 17:35 (5 שנים ago)בכיף!
הדס כנעני
5 באפריל 2020 at 18:04 (5 שנים ago)הי עלמה, ניסית פעם לעשות חלה עם מחמצת? אם כן, כמה גרם מחמצת מחליפים את השמרים?
תודה!
הדס
עלמה
5 באפריל 2020 at 18:44 (5 שנים ago)לא. האמת היא שאני מאוד אוהבת מחמצת אבל לא מתאים לי בטעם של חלות שמזוהה מבחינתי עם שמרים ולא עם החמצמצות הממכרת של לחמי שיאור. אוהבת את זה וגם את זה, אבל לא מערבבת.
מור
6 באפריל 2020 at 3:25 (5 שנים ago)החלה נראית נהדר ותודה על הטיפים להקפאה.
האם אפית אותה בטוסטר?
עלמה
7 באפריל 2020 at 4:51 (5 שנים ago)לא. בטוסטר אופה רק לחמניות פיציות. מאותו בצק אבל קולעת צמות אישיות או לחמניות עגולות. לדעתי לאפות חלה בטוסטר אובן, לפחות טוסטר פשוט כמו שלי, זה בלתי אפשרי.
זה מתכון שאני מכינה כבר המון זמן וצילמנו אותו מזמן כשהתנור עוד עבד… פשוט מעולם לא ישבתי ליצור את הפוסט כי היה דוקטורט באמצע. אז הפוסט הזה ישב לי בתיקייה של "דברים בעבודה" תקופה ארוכה מאוד והבנתי שבעצם אני רוצה לפרסם אותו.
נעמה
6 באפריל 2020 at 10:45 (5 שנים ago)אם רוצים להוסיף תוספות מעשירות כמו דבש וצימוקים, מה היחס? להוריד את כמות הדבש מכמות הנוזלים?
עלמה
7 באפריל 2020 at 4:53 (5 שנים ago)צימוקים הייתי שמה שליש עד חצי כוס לכל הכמות. דבש – אפשר במקום הסוכר, לא שניהם יחד כי זה יהיה מתוק מידי
סופי
7 באפריל 2020 at 15:30 (5 שנים ago)היי עלמה, הפחת בי אומץ להכין חלה לבד (ובלי מיקסר) בפעם הראשונה בחיי! תודה רבה! אין לי מקום על התבנית לאפות את כל הארבע בבת אחת. איך מומלץ לשמור את החלות שמחכות לתורן להיכנס לתנור?
עלמה
9 באפריל 2020 at 19:15 (5 שנים ago)על גבי נייר אפייה ומכוסות במגבת. בהצלחה ובתאבון!
לירן
10 באפריל 2020 at 20:37 (5 שנים ago)מקווה שיעבור בקלות, וניו יורק תצלח הכל ממש בקרוב.
לגבי המתכון- נראה מעולה ומפורט כל כך שזה נפלא ועוזר. אם אין כוח ללישה ביד, מיקסר יעשה עבודה טובה גם? או שאת בכל זאת ממליצה על ידני…
תודה!
עלמה
11 באפריל 2020 at 20:09 (5 שנים ago)לגמרי לגמרי אפשר מיקסר. פשוט לי אין. אם יש לך מיקסר צריך כזה עם וו לישה, ושיהיה מספיק חזק כדי להתמודד עם בצק
ניו זילנד
17 באפריל 2020 at 12:58 (5 שנים ago)הכנתי היום לפי המתכון הזה אבל עם קמח כוסמין, ועם זרעי צ׳יה במקום ביצים. יצא מושלם! ברכות על ידייך 🙂
עלמה
17 באפריל 2020 at 17:36 (5 שנים ago)תודה רבה רבה
ponetium
24 באפריל 2020 at 21:49 (5 שנים ago)כמה צ'יה?
עלמה
25 באפריל 2020 at 4:17 (5 שנים ago)אני לא עושה חלות עם צ'יה, אני פשוט עושה יותר לחות בבצק. כמו במתכון עוגת השמרים הטבעונית שלי
שיר
19 באפריל 2020 at 1:39 (5 שנים ago)תודה על הטיפים! כמה גרם צריך להיות כל כדור? תודה
עלמה
20 באפריל 2020 at 17:32 (5 שנים ago)המשקלים טיפה משתנים כי תלוי כמה מים וקמח תוסיפי. אני מציעה לשקול את כל המסה (כל הבצק שיצא לך) ואז לחלק ל8 כדורים שווים. זו הדרך להגיע ל4 חלות קטנות בגודל מושלם.
ponetium
24 באפריל 2020 at 21:49 (5 שנים ago)עוקב אחרי הבלוג שלך כבר כנראה לפחות עשור (עוד כשכתבתי בנקבה ובמעורב), ותמיד נהנה מהמתכונים והסיפורים. מחכה גם לחלה טבעונית. עשית לי חשק.
אלא אם יש לך טיפ זריז פה להחלפת הביצים. 🙂
RUTH
26 באפריל 2020 at 18:14 (5 שנים ago)היי. תודה על ההסברים המועילים.
לגבי התפחה שניה- איך הכי נכון לכסות את החלות?
בשבוע שעבר הכנתי ולא כיסיתי והן קצת התייבשו ואני חוששת שזו הסיבה.
הבעיה היא שהחלה כבר קלועה ואין לי מושג איך לכסות אותה בלי להרוס את הצורה
עלמה
26 באפריל 2020 at 23:23 (5 שנים ago)סליחה אם זה לא הוסבר היטב במתכון – זה נושא ממש חשוב! תודה על ההערה אני מקווה שזה יעזור לאחרים.
מתפיחים כשזה עטוף בעדינות במגבת נקייה. זה לא יהרוס את הצורה, פשוט תניחי בעדינות מגבת מלמעלה. זה ימנע את היבוש
RUTH
27 באפריל 2020 at 13:41 (5 שנים ago)תודה גדולה!! אנסה השבוע 🙂
Ponetium
28 באפריל 2020 at 18:33 (5 שנים ago)תודה, אנסה
רותי כרמי
4 במאי 2020 at 13:51 (5 שנים ago)הי עלמה ומי ששאלה על החלפת השמרים במחמצת, אני אופה הרבה עם מחמצת ולמרות שלא ניסיתי לאפות חלה עם מחמצת, נראה שאפשר להסיק, לגבי הכמויות: לכמות הקמח והמים שיש במתכון הנשמע טעיםםם שלך, עלמה, נכון לשים כ-80 גר מחמצת. בימים חמים (עוד מעט קיץ) אפשר 40-50 גר ובימים יותר קרים – 80-100 גר. יחד עם זה, זמן ההתפחה עולה קצת. נשמע לך הגיוני, מנסיונך?
עלמה
5 במאי 2020 at 17:05 (5 שנים ago)אני גם משתמשת הרבה במחמצת אבל לא בחלות. לדעתי האישית הטעם החמצמץ פשוט לא מתאים בחלה וזה לא האופי של בצק חלות ואיך שעובדים איתו. אני מעדיפה שמרים רגילים בחלה
Shani
18 במאי 2020 at 7:16 (5 שנים ago)החלה מצאה עוד בית חם!
רן
21 במאי 2020 at 12:09 (5 שנים ago)היי, החלה נראית נהדרת, מחכה לשבת לנסות.
יש לך ניסיון בהוספת משפר אפייה? אני מוצא שזה משפר את האלסטיות ושומר על הטריות עוד יום-יומיים.
עלמה
26 במאי 2020 at 4:39 (4 שנים ago)אני ממש נגד משפרי אפייה כאלה. הם מכילים גלוטן טהור שהופך את המאפים לקשים יותר לעיכול. אני מעדיפה לאפות עם קמח שמתפתח בו גלוטן באופן טבעי מהלישה ומהשמרים, לא להוסיף גלוטן שמוכן מראש
משה
24 ביוני 2020 at 10:36 (4 שנים ago)שלום
האם יש לך מתכון לחלה עם שאור ?
או האם את יודעת מה היחס של השאור לקמח במקום שמרים?
עלמה
27 ביוני 2020 at 20:02 (4 שנים ago)אני לא מכינה את החלות משאור… רק משמרים
יעל
17 בספטמבר 2020 at 15:26 (4 שנים ago)תודה על המתכון הנהדר! הכל יצא מושלם. כדאי לשים את החלה הקלועה על גבי התבנית לפני ההתפחה השניה. הצורה קצת נהרסה כשניסיתי להעביר לאחר מכן.
עלמה
22 בספטמבר 2020 at 18:05 (4 שנים ago)את צודקת! לא כתבתי את זה
נעמול
25 בספטמבר 2020 at 17:53 (4 שנים ago)נתקעתי רק עם שמרים טריים, אפשר להשתמש בהם במקום היבשים?
עלמה
9 באוקטובר 2020 at 17:02 (4 שנים ago)כן, אבל קחי בחשבון שהכמויות שונות.
יחס ההמרה הוא 1:3 לטובת השמרים הטריים. כלומר על כל גרם שמרים יבשים שכתוב במתכון צריך 3 גרם שמרים טריים.
שלומית
9 בינואר 2022 at 7:00 (3 שנים ago)מתכון מושלם.
עברנו לארה"ב וחודשים שלא אכלתי חלה ראויה לשמה, ככה שהערכתי כל ביס! תענוג!
אני יודעת שכרגע את בארץ, אבל יש לך אולי עצות לגבי מותגים של קמחים? מחפשת בנרות קמח מלא ראוי לשמו ופשוט לא מוצאת.